Коя е най-полезната и вкусна диета?
Средиземноморската диета е една от най-популярните
А в основата й е пастата, която уж била калорична и враг на елегантността. Тайната е във вида й и в начина на приготвяне. Купувайте само паста от твърди сортове пшеница. Варете я точно според описанието на опаковката. Трябва да остане леко жилава и хрупкава, а не скашкана. Така ще се усвоява по-лесно и няма да затруднява храносмилането.
След това идва ред на сосовете. Ако те са леки, и пастата може да е диетична храна. Важно е и количеството. Една порция трябва да съдържа само 100 г суха паста. От кой вид точно, остава да изберете според личните си предпочитания.
1-ви ден
Закуска: Към купичка кисело мляко добавете 1 нарязана ябълка. Поръсете с канела.
Обяд: 100 г готова паста гарнирайте с 60 г варени и почистени скариди. Подправете с лимонов сок, черен пипер и копър. Поръсете с 2 с.л. настърган пармезан.
16 ч.: 1 портокал.
Вечеря: Пригответе си порция паста, гарнирана със 100 г нарязани наедро и леко задушени домати. Добавете няколко листа рукола и 4-5 черни маслини. Поръсете с наситнен босилек.
2-ри ден
Закуска: Хапнете резенче пуешки гърди и плод по избор.
Обяд: Към 100 г варена паста добавете 100 г задушени моркови, зелен боб, грах и броколи. Подправете с черен пипер и риган, поръсете с 2 с.л. Пармезан.
16 ч.: Чаша зелен чай с лимон.
Вечеря: Гарнирайте 100 г паста с 1 нарязан на кръгчета и сварен кренвирш. Подправете с черен пипер, 1 с.л. доматено пюре и босилек.
3-ти ден
Закуска: Чаша кисело мляко изяжте с 1 пълнозърнесто сухарче. Обяд: Пригответе си порция паста, гарнирана с 40 г нарязана на ивички сельодка (или друга маринована риба), 5-6 каперси и 2 с.л. настърган пармезан. 16 ч.: 1 ябълка.
Вечеря: Гарнирайте 100 г паста с 60 г задушени гъби. Подправете я с 2 с.л. сос от цедено кисело мляко, лимонов сок, черен пипер и магданоз.
4-ти ден
Закуска: Пригответе си купичка плодова салата без банани. Подправете я със сос от канела и цедено кисело мляко.
Обяд: Към 100 г паста добавете 60 г кюфтенца, приготвени от постна телешка кайма. Поръсете с риган и 1 с.л. настърган пармезан.
16 ч.: Чаша плодов сок.
Вечеря: Направете си салата от 100 г сварена паста, 100 г краставици и 4-5 зелени маслини. Подправете я с лимонов сок и копър.
5-ти ден
Закуска: Към купичка кисело мляко добавете 2 кивита, нарязани на кубчета.
Обяд: Гарнирайте 100 г паста с 1 с.л. доматено пюре и 60 г кашкавал, нарязан на кубчета. Подправете с босилек и черен пипер.
16 ч.: 1 портокал.
Вечеря: Към 100 г паста добавете 60 г варени пилешки гърди, нарязани на ивички. Поръсете с черен пипер, риган и 1 с.л. настърган пармезан, пише вестник „Всичко за дома“.